Pieczywo – jeść czy nie?

Dzień Dobry Kochani 🙂

Dziś mamy dla Was kilka ciekawostek o pieczywie.

A dokładnie o jego zdrowotnych właściwościach 🙂

Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia pieczywo i produkty zbożowe powinny dostarczać 30% dziennej dawki energii.

Dzięki zawartości kwasu mlekowego chleb wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych.

Węglowodany złożone zawarte w chlebie pełnoziarnistym rozkładają się w naszym organizmie powoli dzięki temu nie podjadamy między posiłkami.

Chleb jest doskonałym źródłem węglowodanów w diecie sportowców. Pieczywo pełnoziarniste z mąki razowej dostarcza dużo witamin z grupy B.

Pieczywo jest najlepszym pokarmem dla naszego mózgu. Skrobia czyli główny składnik mąki jest węglowodanem złożonym. A te z kolei są najlepszym pożywieniem dla komórek mózgowych.

Wiedzieliście o tym czy Was zaskoczyliśmy? 🙂